Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Δοκιμή ωρίμανσης για κομπόστ. viotolm

Δοκιμή ωρίμανσης για κομπόστ

 

Η κομποστοποίηση – η μετατροπή οργανικών υπολειμμάτων σε πολύτιμο φυσικό λίπασμα – είναι μια διαδικασία αποσύνθεσης. Καλό κομπόστ επιτυγχάνεται μόνο εφόσον υπάρχει επαρκής αερισμός. Κατά τη δημιουργία ενός νέου σωρού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μικρή ποσότητα παλιού κομπόστ για να διευκολυνθεί η εκκίνηση της διαδικασίας αποσύνθεσης.
Συμβουλή: Όταν χρησιμοποιείτε αλεσμένο υλικό, δεν χρειάζεται προσθήκη παλιού κομπόστ.
Η διαδικασία κομποστοποίησης αποτελείται από τρεις φάσεις.







Κατά τη φάση της ωρίμανσης (η οποία μπορεί να διαρκέσει μερικούς μήνες, ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος), μικρά ζώα όπως γαιοσκώληκες και ονίσκοι (κουβαρίδες) συνεχίζουν την αποικοδόμηση του υλικού. Οι κόκκινοι γαιοσκώληκες δημιουργούν σταθερές μορφές χούμου.
Συμβουλή: Τοποθετήστε το δοχείο με το κομπόστ πάνω στο χώμα, όχι πάνω σε πέτρινες πλάκες, για να μπορούν τα μικρά ζωύφια όπως σκουλήκια και σκαθάρια να έρχονται και να φεύγουν ελεύθερα.

Δοκιμή ωρίμανσης

Έτσι ελέγχετε την καταλληλότητα του κομπόστ για τα φυτά σας: Γεμίστε ένα δοχείο με μείγμα από 50% χώμα και 50% κομπόστ. Ρίξτε σποράκια καρδάμου. Αν το κάρδαμο φυτρώνει γρήγορα και χωρίς να παίρνει μπλε χρώμα, τότε το κομπόστ σας είναι εντάξει. Αν η ανάπτυξη δεν είναι καλή ή παρουσιάζονται βλάβες στα φύλλα, τότε το κομπόστ είναι κατάλληλο μόνο για άλεσμα και διασπορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου