Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Σπορά μηδικής με ειδικά πλεονεκτήματα...

Σπορά μηδικής με ειδικά πλεονεκτήματα PDF

ΦΡΟΝΤΙΔΑ - ΤΕΧΝΙΚΕΣ 


Το 25% περίπου των εκτάσεων που προορίζονται για εγκατάσταση φυτείας μηδικής σπέρνεται το φθινόπωρο. Αυτό γίνεται στις νότιες και σχετικά θερμές περιοχές της χώρας. Η φθινοπωρινή σπορά επιτρέπει την καλή ανάπτυξη της μηδικής την επομένη άνοιξη και έτσι μπορούμε να έχουμε πλήρη παραγωγή, ήδη από το πρώτο καλλιεργητικό έτος.

 
Η φθινοπωρινή σπορά της μηδικής παρουσιάζει ειδικά πλεονεκτήματα που έχουν σχέση με τα ζιζάνια και τα έντομα. Υπάρχουν μερικά ετήσια ζιζάνια που δεν φυτρώνουν το φθινόπωρο εξ ίσου καλά όπως κατά την άνοιξη και εάν φυτρώσουν, καταστρέφονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ακόμη αποφεύγονται ζημιές από διάφορα έντομα.
Η σπορά θα πρέπει να γίνει αρκετά νωρίς το φθινόπωρο ώστε τα νεαρά φυτάρια της μηδικής να προλάβουν να αναπτυχθούν προτού έρθουν τα κρύα του χειμώνα. Χρειάζονται τουλάχιστον δύο μήνες με σχετικά ήπιες θερμοκρασίες για να αναπτυχθεί ικανοποιητικά το ριζικό σύστημα των φυτών και να καταστεί ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες.
Η προετοιμασία του χωραφιού πρέπει να είναι επιμελημένη, χωρίς υπολείμματα από την προηγούμενη καλλιέργεια. Η σπορά γίνεται σε γραμμές με ειδική σπαρτική μηχανή μικρών σπόρων. Η ποσότητα του σπόρου για παραγωγή σανού με επιμελημένη προετοιμασία του εδάφους και γραμμική σπορά είναι περίπου 2 κιλά ανά στρέμμα.
Πριν τη σπορά, ο σπόρος πρέπει να εμβολιασθεί με ένα από τους κατάλληλους βιότυπους αζωτοβακτηρίων που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Ακόμη και σε χωράφια που είναι γνωστό ότι το έδαφός τους περιέχει αζωτοβακτήρια της ομάδας της μηδικής, συνιστώνται οι παραπάνω εμβολιασμοί για να εξασφαλισθεί στα νεαρά φυτάρια πληθυσμός βακτηρίων υψηλής αζωτοδεσμευτικής ικανότητας.
 
Για καλή ανάπτυξη
Η μηδική αναπτύσσεται σε ποικιλία εδαφών, αρκεί το έδαφος να στραγγίζει καλά. Έχει παρατηρηθεί ότι η μηδική που καλλιεργείται σε υγρές περιοχές είναι πιο βραχύβια από τη μηδική που καλλιεργείται σε ξηρές περιοχές. Για καλή ανάπτυξη, η φθινοπωρινή κοπή πρέπει να αφήνει στη μηδική χρόνο να αναπτύξει συμπληρωματική φυτική μάζα, να αποθηκεύσει θρεπτικές ουσίες στις ρίζες για να αντέξει τους παγετούς του χειμώνα.
Το βάθος σποράς της μηδικής για τα λεπτόκοκκα εδάφη είναι 1 - 1,5 εκατοστά, ενώ για τα χονδρόκοκκα 2 με 3 εκ.  συμπίεση του εδάφους με αυλακωτό κύλινδρο ή τροχούς συμπίεσης. Όσο καλύτερες είναι οι συνθήκες υγρασίας του εδάφους, τόσο αβαθέστερη είναι η σπορά. Εάν οι συνθήκες υγρασίας δεν είναι καλές χρειάζεται, μετά τη σπορά,

Σε γόνιμα χωράφια
Η μηδική μπορεί να αναπτυχθεί μετά από οποιοδήποτε σχεδόν φυτό. Για άριστα αποτελέσματα επιλέγονται τα πιο γόνιμα χωράφια. Δεν ισχύει η άποψη ότι με την καλλιέργεια της μηδικής μπορούμε να αξιοποιήσουμε χωράφια μικρής παραγωγικότητας. Για τα μέτρια χωράφια υπάρχουν άλλες καλλιέργειες πολύ πιο κατάλληλες. Μεγάλη σημασία για τη μηδική έχει το απόθεμα νερού του εδάφους.
Το μικρό μέγεθος των σπόρων της μηδικής και η λεπτή φύση των νεαρών φυταρίων της, απαιτούν όπως το έδαφος βρίσκεται σε πολύ καλή φυσική κατάσταση για να δεχθεί το σπόρο. Πολλές αποτυχίες στην εγκατάσταση μιας καλλιέργειας μηδικής οφείλονται στην κακή προετοιμασία του χωραφιού. 
Οι αποδόσεις σε χλωρό χόρτο κυμαίνονται γύρω στους 2 με 2,5 τόνους το στρέμμα. Το μεγαλύτερο όμως μέρος της παραγωγής διατηρείται υπό μορφή σανού με υγρασία κάτω από 20% Οι αποδόσεις σε σανό ανά στρέμμα φθάνουν τον 1,5 τόνο ανά στρέμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου