Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Εκτροφή Σαλιγκαριών κλειστού Τύπου.,

 
Γενικά στοιχεία για τα κλειστού τύπου εκτροφεία σαλιγκαριών :
 Επιλογή κατάλληλου αγροτεμαχίου για την εγκατάσταση :
Απαραίτητες Προϋποθέσεις ( που πρέπει να λάβει κάποιος υπόψη για νε επιλέξει τον κατάλληλο χώρο εγκατάστασης :
  • Νερό – υδροδότηση :  εξασφάλιση   νερού στο εκτροφείο (από γεώτρηση ή ποτάμι), όπως επίσης θα πρέπει να κάνουμε και μια ανάλυση νερού ( υψηλή συγκέντρωση  χλώριου  θα προκαλέσει προβλήματα)
  • Στράγγιση- εκροή  εδάφους : μπορεί η υγρασία να είναι απαραίτητη αλλά τα σαλιγκάρια δεν αγαπάνε την λάσπη οπότε καλά είναι να επιλέγονται εδάφη που στραγγίζουν εύκολα  και δεν κατακρατάνε νερά – εναλλακτικά μπορούμε να τοποθετήσουμε χαλίκι κάτω

Προετοιμασία εδάφους :    
  • Βαθύ όργωμα 
  •   φρεζάρισμα   
  •  καταπολέμηση ζιζανίων,
  • Απολύμανση (η παρασιτική χλωρίδα μπορεί να  δημιουργήσει προβλήματα)
  • Μυοκτονία ( εάν υπάρχουνε ποντίκια ) 
Εγκατάσταση :
  • στα πλάγια υπάρχουνε λαμαρίνες ή μπετόν με 30 – 50 εκατοστά μέσα στο έδαφος (προστασία από τρωκτικά ) – προτιμάμε το μπετόν λόγω μεγαλύτερης διάρκειας αντοχής και ισχυρότερης θεμελίωσης
  • μεταλλικός σκελετός ( όπως στα θερμοκήπια)
  • από πάνω είναι σκεπασμένο από δίχτυ (Σκίανσης 80 - 90%) όπως στα  θερμοκήπια για να προσφέρει προστασία από τον ήλιο και από πουλιά
  • Σκέπαστρα ή “φωλιές”  από ξύλο , ανθεκτικό στο χρόνο ( συνήθως πεύκο ή έλατο )  - μοιάζουν αρκετά  σαν κουφάλες από παλιούς κορμούς ξύλου ( το καλυτερο ξύλο είναι αυτό της λεύκης)
  • Ψεκαστήρες  : Μπέκ Υδρονέφωσης με βαλβίδα αντεπιστροφής για την αποφυγή του σταξίματος και την δημιουργία λιμνάζοντων νερών  οι οποίοι θα  “ψεκάζουν” με σταγονίδια νερού την εγκατάσταση (υδρονέφωση) διατηρώντας κάποια αυξημένη εδαφική και ατμοσφαιρική Υγρασία , ειδικά κατά την διάρκεια του καλοκαιριού (να σημειωθεί ότι κατα την διάρκεια της ζέστης η υδρονέφωση μπορεί να μειώσει την θερμοκρασία πχ η διοχέτευση 1 gr νερού υπο μορφή αερίου σε 1 m³ αέρα μπορεί να μειώσει την θερμοκρασία κατα 1 C°) . Το μέγεθος της σταγόνας αναλόγως της ηλικίας του σαλιγκαριού : στο μικρό σαλιγκαράκι μια σταγόνα κανονική μπορεί να τα προκαλέσει ζημιά.
  • διαμόρφωση εσωτερικών ”πάρκων” τα οποία περιλαμβάνουν σύστημα αποτροπής εξόδου των σαλιγκαριών  ώστε να “περιορίζονται” τα σαλιγκάρια σε συγκεκριμένο χώρο
  • για περιορισμό της διαφυγής των σαλιγκαριών υπάρχουνε μεταλλικά δίχτια απαλλαγμένα απο  βαρεά μέταλλα ή εναλλακτικά κάποιοι τοποθετούν ηλεκτροφόρα καλώδια χαμηλής ισχύης 10 V
  • Κόστος κατασκευής : το φθηνότερο ξεκινάει  απο 12.000 – 14.000 €  / στρέμμα ( 12.000 Ευρώ τα υλικά εγκατάστασης & 2.000 Ευρώ τα εργατικά  ) και για μια  πιο στιβαρή κατασκευή ( με μπετόν στα πλαϊνά ) ξεκινάμε απο 17.000 € / στρ (  τοίχος , σκελετός , δίχτι ,χωρίς οπιαδήποτε  εσωτερική διαμόρφωση, ψεκαστήρες , μπεκ , φωλιές  κ.τ.λ. )
τώρα σχετικά με τις εταιρίες που κατασκευάζουν τα συγκεκριμένα ” διχτυοκήπια” : 
  • υπάρχουν κάποιες εταιρίες οι  οποίες κατασκευάζουν θερμοκήπια αλλά έχουν αρκετό μεγάλο  κοστολόγιο 
  •  Η πιο φθηνή λύση είναι :  αφού μάθετε για το τί χρειάζεται ένα δικτυοκήπιο  (λαμαρίνες ή μπετόν στα πλαϊνά  , σιδερένιος σκελετός και δίκτυ από πάνω , ψεκαστήρες , σκέπαστρα ή φωλιές ) να πάτε σε έναν σιδερά της περιοχής σας,  να παραγγείλετε τα συγκεκριμένα υλικά και να τα φτιάξετε ή ο ίδιος ή να αναθέσετε στον σιδερά να σας το κατασκευάσει . 
  • Τα υπόλοιπα υλικά π.χ. τις  φωλιές μπορεί να σας τις κατασκευάσει ένας ξυλουργός , τους ψεκαστήρες να σας τους τοποθετήσει ένας γεωπόνος που πουλάει συστήματα άρδευσης  , το δίχτυ με 80 - 90 % σκίανση το παραγγέλνεται και το τοποθετήται ο ίδιος , κ.τ.λ.
  • εάν κάποιος θέλει κάποια στιβαρή κατασκευή ( μπετόν στα πλαϊνά, δίχτυ υψηλής αντοχής ) απο 17.000 €/στρ και μπορεί να φτάσει έως και τα 25.000 Ευρώ ( με το κλειδί στο χέρι) 
  •  για να εκδοθεί άδεια ίδρυσης & λειτουργίας ίσως θα απαιτηθεί το διχτυοκήπιο να έχει καποια “έγκριση τύπου” ή να τηρεί καποιες προδιαγραφές ( θα σας το διευκρινήσει ο κατασκευαστής)
  • λίγο προσοχή θα πρέπει να δωθεί σε όλους όσους θα θελήσουν να είναι “νόμιμοι” και θελήσουν να βγάλουν άδεια ίδρυσης & λειτουργίας : μια βόλτα απο το τμήμα ζωικής παραγωγής της Νομαρχίας σας ( ή περιφέρειας λόγω Καλλικράτη) στον υπεύθυνο της αδειοδότησης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων θα σας φανεί αρκετά χρήσιμη ( αποστάσεις απο κατοικημένες περιοχές , πηγές, διαδικασίες κτλ ) έστω και εαν σήμερα η αδειοδότηση , ειδικά για τα εκτροφεία σαλιγκαριών, είναι όχι και τόσο ξεκάθαρη  όσον αφορά τις αποστάσεις , ύπαρξη περ/κής μελέτης ή  όχι κτλ . Η  διαδικασία για τα υπόλοιπα ζώα πχ πρόβατα είναι έτσι και αλλιώς αρκετά πολύπλοκη και χρονοβόρα  και ειδικά στα  εκτροφεία σαλιγκαριών μπορεί σε μια Νομαρχία να σας ζητάνε κάποια πράγματα εντελώς διαφορετικά απο ότι σε κάποια άλλη Νομαρχία ( κλίκ εδώ)
ενδεχομένως άλλα έξοδα που θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψην:
  •  ίσως  χρειστεί η κατασκευή μιας γεώτρησης , εαν δεν υπάρχει άλλος τρόπος για παροχή νερού 
  •  σύνδεση με την ΔΕΗ ( εαν δεν υπάρχει εκεί κοντά δίκτυο της ΔΕΗ η σύνδεση θα  είναι ασύμφορη -για μεγάλες αποστάσεις η ΔΕΗ χρεώνει την σύνδεση αναλόγως με την απόσταση που χρειάζονται για την  τοποθέτηση απο  κολόνες  για να έρθει το ρεύμα στην εγκατάστασή σας) 
  • 1 αποθηκούλα που θα σας βοηθήσει στο στέγνωμα
  • πριν την κατασκευή του δικτυοκήπιου ίσως χρειαστεί το αγροτεμάχιο ίσιωμα , ειδικά εαν έχει μεγάλη κλίση
  • κάποια δεξαμενή νερού ,
  • άδεια απο πολεοδομία εαν απαιτήται ( ενημέρωση απο τον  κατασκευαστή ) 
  • Θάλαμος Αναπαραγωγής : εαν επιλέξουμε η αναπαραγωγή να γίνεται εκεί εκτός απο την κατασκευή θα υπάρχουν και κάποια έξοδα λειτουργίας
Προμήθεια γεννητόρων ( μάνες ) :
  • Τον πρώτο χρόνο:  10002000 € / στρέμμα
  • το 2ο έτος περίπου άλλο 50 % του αρχικού πληθυσμού ( πεθαίνουν πάρα πολλά το 1ο  έτος ) 500 1000 € / στρέμμα

Τροφή : Φύραμα ( κόστος συνολικά για όλη την σεζόν πάχυνσης : τουλάχιστον 1,20   € / kg παραγόμενης  παραγωγής σαλιγκαριών  ) – η τιμή της τροφής εξαρτάται απο το κόστος των πρώτων υλών που όταν ανεβαίνουν πχ τιμη καλαμποκιού , Σόγιας κτλ ανεβαίνει αντίστοιχα και το κοστολόγιο παραγωγής
συνήθως απαιτήται 1,6 kg  +   φυράματος  για την παραγωγή 1 kg  σαλιγκαριών
  • απο τι αποτελείται η τροφή : απο δημητριακά ( καλαμπόκι , σόγια , σιτηρά ) , βιταμίνες και οπωσδήποτε ΑΣΒΕΣΤΙΟ
  • Το Ασβέστιο είναι απαραίτητο στοιχείο για να σχηματίσει το σαλιγκάρι το κέλυφος ,στην  έλλειψη Ασβεστίου υπάρχει πρόβλημα
  • προσωπική συμβουλή : επειδή όλα τα δημητριακά δεν είναι ίδια π.χ. υπάρχει το Ελληνικό Καλαμπόκι υπάρχει και το Βουλγάρικο καλαμπόκι , σαφώς το Ελληνικό είναι ποιοτικά πολύ ανώτερο , και επειδή αρκετές βιοτεχνίες ζωοτροφών συνηθήζουν να “ξεφορτώνονται ” τις “χαμηλής” ποιότητας πρώτες ύλες σε μίγματα-φυράματα  καλά είναι να βλέπετε τις πρώτες ύλες προτού δώσετε την εντολή να σας τις αλέσει στον Μύλο και καλύτερα όχι μεγάλες ποσότητες ( κατα το καλοκαίρι μπορεί να αναπτυχθεί ψείρα στο φύραμα συν ότι το φυραμα συνιστάται να καταναλωθεί μέσα στους 3 μήνες)
  • το φύραμα έχει περίπου τις ίδιες αναλογίες με τα φυράματα για κοτόπουλα
  • περίπου έως και το 1/3 της τροφής αποτελείται απο μαρμαρόσκονη ( ή άλλες πηγές ασβεστίου πχ ανθρακικό ασβέστιο, φωσφορικό διασβέστιο κτλ)
  • επίσης λίγο πριν το “σάκιασμα” των σαλιγκαριών το σαλιγκαρι απαιτεί κάποιες αυξημένες ποσότητες ασβεστίου
 Χρονικό διάστημα έως που να αρχίσει το εκτροφείο να “μπει”  από την αρχική εγκατάσταση έως την παραγωγή
  • στην αρχή με την εγκατάσταση απο τις μάνες θα έχουμε ίσως σημαντική απώλεια
  • απο το 2ο έτος θα εχουμε κάποια παραγωγή αλλά όχι σημαντική 
  • τον  3ο χρόνο και  μετά που το εκτροφείο μας θα είναι αυτάρκες σε ” μάνες – γεννήτορες ” θα  μπορέσει να πιάσει και τους 3 τόνους / στρ
  • εαν χρησιμοποιηθεί και θάλαμος  αναπαραγωγής  το χρονικό διαστημα συντομεύει σημαντικά όπως και η απόδοση του εκτροφείου
  • Υπάρχει και ένας άλλος τρόπος εκτροφής : αγοράζουμε γόννο ( ~ ηλικίας 4-6 βδομάδων), τον τοποθετούμε μέσα στο εκτροφείο μας και κάνουμε απλώς την πάχυνση : ίσως ο πιο απλώς τρόπος εαν αποκτησουμε καλό και υγιή γόννο και δεν έχουμε μεγάλη θνησιμότητα απο την μεταφορά – αλλαγές περιβάλλοντος
  • δυστηχώς απο διάφορα εκτροφεία που έχουν στηθεί στο παρελθόν η κατάσταση στον ελλαδικό χώρο είναι μάλλον περισσότερο απογοητευτική παρά ενθαρρυντική: όχι μόνο έχουν  επιτευχθεί οι παραπάνω αποδόσεις με επίσημα κατεγραμμένα στοιχεία, ( εκτος κάποιων μεμονωμένων περιπτώσεων) αλλά πολλά εκτροφεία που στήθηκαν τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν προβλήματα οικονομικής επιβίωσης.
  •  
Διάστημα Πάχυνσης σαλιγκαριών ( από γέννηση έως πώληση ): 5- 6  μήνες
  •  Αναμενόμενη παραγωγή : 3.000  – 3.500 kg / έτος / στρέμμα
  • λεπτομέρεια: πολλές Εταιρείες που αγοράζουν τα σαλιγκάρια ζητάνε τα σαλιγκάρια να “στεγνώσουν”-μέθοδος κατα την οποία τα σαλιγκάρια μένουν νηστικά τις τελευταίες ημέρες,  με αποτέλεσμα να πέσει το καθαρό βάρος των σαλιγκαριών κατα 20 – 30 %
Εργασία : 2-3 ώρες / ημέρα  για κάθε  στρέμμα
στο τέλος λίγο πριν την “συγκομιδή”  θα χρειαστούν αυξημένες ώρες εργασίας
Κόστος Εγκατάστασης & λειτουργίας ~κατα προσέγγιση ανά στρέμμα:
  • Υλικά εγκατάστασης : ελάχιστο   12.000
  • Εργατικά εγκατάστασης : 2000
  • Γεννήτορες  : 15003000   €
  • Εργασία :  συνήθως είναι η προσωπική εργασία  και σπάνια απαιτείται βοηθητικό προσωπικό ( μόνο σε μεγάλης έκτασης εκτροφεία ) εάν δεν εργάζεται ο ίδιος
  • Απόκτηση τεχνογνωσίας – συμβουλευτική : για την παροχη τεχνογωσίας   κάποιες εταιρίες ζητάνε απο 1500 € και κάποιες άλλες εώς και 5ψήφια ποσά , άλλοι παλιοί εκτροφείς πάλι αμοίβονται με την επίσκεψη κτλ
δηλαδή συνολικό κόστος επένδυσης : απο 17.οοο - 25.000 € /στρ  ίσως και πολλά παραπάνω ανάλογα με τα υλικά της κατασκευής ,
συν η απόκτηση τεχνογνωσίας, συν εαν χρειαστούν να κατασκευαστούν :
  •  αποθήκη για στέγνωμα
  • κατασκευή γεώτρησης για την παροχή νερού,
  • ηλεκτροδότηση ή σύνδεση στο δίκτυο της ΔΕΗ
  • ίσιωμα του χωραφιού ( έαν έχει μεγάλη κλίση )
  • θάλαμος αναπαραγωγής
Λειτουργικά έξοδα
  •  το κόστος παραγωγής ανέρχεται περίπου στα 1,20 € + / κιλό παραγόμενου προϊόντος  ( οι τιμές εξαρτώνται απο τις τιμές των Σιτηρών, Καλαμποκιού που δεν ειναι σταθερές )
  •  τι σημαίνει αυτό πρακτικά :     ότι σε μια παραγωγή 3.000 κιλών ετησίως το κόστος για την τροφή θα φτάσει  στο ύψος των 3.000* 1,2 €+  = 3600 €  + / έτος
  • Νερό ,  ρεύμα , εργασία.
     Χαρακτηριστικά   κλειστού τύπου  εκτροφής σαλιγκαριών :
  • Είναι  ελεγχόμενες οι συνθήκες
  • Θέση σαλιγκαριών κατά την διάρκεια της ημέρας :  κάτω απο τα σκέπαστρα , το βράδυ  ” κυκλοφορούν”  έξω , φυσικά εκεί που “οριοθετούμε”  την περιοχή του κάθε  είδος σαλιγκαριού , “΄γεννήτορες – μάνες “  ή  ” πάχυνσης  ”
  • Τροφή : Φύραμα απο διάφορα δημητριακά , βιταμίνες  και απαραίτητα  ασβέστιο ( χωρίς ασβέστιο δεν μπορεί να σχηματιστεί το κέλυφος του σαλιγκαριού )
Πλεονεκτήματα :
  • Προστασία από Παγετούς
  • Προστασία από Πουλιά
  • Αυξημένη παραγωγή : 3000- 3500 κιλά
  • πλήρη επίβλεψη της εκτροφής
  • ελεγχόμενες συνθήκες υγιεινής
  • προστασία απο φυτοφάρμακα τα οποία ψεκάζονται σε γειτονικούς αγρούς
Μειονεκτήματα :
  • η υψηλή υγρασία σε ένα σχετικά “κλειστό” χώρο αυξάνει τον κίνδυνο & την μετάδωση ασθενειών
  •  επειδή το ύψος της επένδυσης /στρέμμα όπως και το κόστος λειτουργίας (τροφή) είναι αρκετά μεγάλο η όποια αποτυχία μπορεί να γονατίσει οικονομικά τον επίδοξο εκτροφέα (  υψηλός δείκτης Επικινδυνότητας  – ανάλογα της υψηλής απόδοσης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου