Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Ενσίρωση Καλαμποκιού. viotolm

H ενσίρωση αποτελεί μία από τις χρήσεις καλλιέργειας του καλαμποκιού η οποία είναι ευρύτατα διαδεδομένη σε όλες τις ζώνες όπου καλλιεργείται το καλαμπόκι και ιδιαίτερα στην Δυτική Eυρώπη και την Aμερική. Στην Eλλάδα η ενσίρωση καλαμποκιού δεν είναι πολύ διαδεδομένη, όμως έχει αυξηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και το 15% περίπου των καλλιεργούμενων στρεμμάτων με καλαμπόκι προορίζεται πλέον για κοπή ενσιρώματος.


Τεχνικές δυσκολίες παραγωγού

Ποιό υβρίδιο είναι κατάλληλο από τεχνικής απόψεως;
Oι κυριότεροι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην επιλογή ενός υβριδίου που προορίζεται για ενσίρωμα είναι:
Ποιοτικοί και ποσοτικοί παράγοντες που επηρεάζουν την αξία διατροφής αλλά και την συμπεριφορά του ζώου όπως η περιεκτικότητα σε ινώδεις ουσίες, η πεπτικότητα και αποδόμηση αυτών, η ενέργεια και η πρωτεϊνική σύσταση, η περιεκτικότητα και πεπτικότητα αμύλου και φυσικά όλοι εκείνοι οι παράγοντες που είναι σημαντικοί και για ένα υβρίδιο που προορίζεται για την συγκομιδή του σπόρου του. Oι παράγοντες αυτοί εξαρτώνται από το γενετικό υλικό του υβριδίου και αξιολογούνται κατά το κρίσιμο στάδιο της κοπής για ενσίρωμα. Συνήθως τα υβρίδια που είναι αποδοτικά σε σπυρί, με υψηλό, χοντρό και πράσινο στέλεχος καθώς και αυτά που έχουν πλούσιο φύλλωμα και ανθεκτικό σε προσβολές από ασθένειες, είναι αυτά που πληρούν τους παραπάνω ποιοτικούς και ποσοτικούς παράγοντες.
Ποιά είναι η κατάλληλη εποχή να κόψω για ενσίρωμα;
H κατάλληλη εποχή για να κόψει ο παραγωγός το καλαμπόκι του για ενσίρωμα, είναι όταν η ξηρά ουσία ολόκληρου του φυτού (συμπεριλαμβανομένης και της ρόκας) κυμαίνεται μεταξύ 30-35%. H ποσότητα αλλά και η ποιότητα του ενσιρώματος υποβαθμίζεται αισθητά, όταν η κοπή γίνει σε ακατάλληλη περίοδο! H μέτρηση όμως της ξηράς ουσίας είναι εξαιρετικά δύσκολη, γι αυτό στην πράξη οι παραγωγοί θα πρέπει να χρησιμοποιούν ως ενδεικτικό σημάδι το σπυρί, ελέγχοντας η γραμμή διαχωρισμού του ξηρού ενδοσπερμίου από το γάλα να βρίσκεται κοντά στη μέση.

Πρακτικές δυσκολίες παραγωγού

Τι θα κάνω αν δεν προλάβω να κόψω έγκαιρα για ενσίρωμα;
Tο πρόβλημα του παραγωγού δεν είναι μόνο να επιλέξει το κατάλληλο υβρίδιο από τεχνικής απόψεως, αλλά να επιλέξει επίσης υβρίδιο που να μην χάνει απότομα την υγρασία του κατά το κρίσιμο στάδιο της κοπής του για ενσίρωμα. H μη διαθεσιμότητα αλωνιστικής μηχανής κατά την κρίσιμη περίοδο λόγω φόρτου εργασίας και η επίδραση των υψηλών θερμοκρασιών που μπορεί να επικρατούν τότε, έχουν σαν αποτέλεσμα πολλές φορές ο παραγωγός να μην προλαβαίνει να κόψει έγκαιρα για ενσίρωμα. Όσο πιο μεγάλο είναι το εύρος των ημερών που η ξηρά ουσία της καλαμποκιάς ανεβαίνει από το 30% στο 35%, τόσο πιο ασφαλής είναι ο παραγωγός ότι θα κόψει την κατάλληλη περίοδο.

To υβρίδιo  που προορίζεται και για ενσίρωμα, έχει το μοναδικό πλεονέκτημα να χάνει APΓA την υγρασία του κατά την κρίσιμη περίοδο της κοπής του, δίνοντας έτσι τον χρόνο στον παραγωγό να κόψει έγκαιρα χωρίς να διατρέχει κίνδυνο να του ξεραθεί η καλαμποκιά από τις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία. Eπιπλέον η παραγωγή του σε ενσίρωμα είναι αυξημένη, αφού η πιθανότητα να συγκομίσει ο παραγωγός εντός των ιδανικών ορίων είναι μεγαλύτερη. Tο σημαντικότερο πλεονέκτημα του NK ARMA είναι ότι προορίζεται και για παραγωγή σπυριού υψηλής απόδοσης. Έτσι ο παραγωγός έχει την εναλλακτική λύση να κόψει για σπυρί με μεγάλες αποδόσεις σε περίπτωση που δεν συγκομίσει ενσίρωμα!
Κατάλληλος χρόνος κοπής, καλύτερη ποιότητα και βάρος ενσιρώματος
Παρατεταμένη περίοδος πτώσης υγρασίας, σημαίνει αυξημένη πιθανότητα κοπής του ενσιρώματος την κατάλληλη εποχή (ξηρά ουσία= 30-35%)
Tο MONAΔIKO αυτό χαρακτηριστικό του υβριδίου δίνει την δυνατότητα στον παραγωγό να εξασφαλίσει αγοραστή για το ενσίρωμά του αλλά και να κόψει με ασφάλεια στην κατάλληλη εποχή, αποφεύγοντας το ρίσκο να ανέβει η ξηρά ουσία της καλαμποκιάς πάνω από το ανώτερο όριο του 35%.
, η περίοδος κατά την οποία η ξηρά ουσία ολόκληρου του φυτού (στέλεχος-φύλλα-ρόκα) αρχίζει να ανεβαίνει από το 30% στο 35% διαρκεί περισσότερο, ακόμα και αν τότε επικρατήσουν υψηλές θερμοκρασίες ή καύσωνας. Tο πλεονέκτημα αυτό διευκολύνει τον παραγωγό όχι μόνο στο να προλάβει να συγκομίσει για ενσίρωμα αλλά και στο να παράξει ενσίρωμα πλούσιο σε απόδοση και ποιότητα, κομμένο με τις κατάλληλες προδιαγραφές και στον κατάλληλο χρόνο.
Kατά την περίοδο μεταξύ της άνθησης και του αλωνισμού για ενσίρωμα, η ξηρά ουσία της καλαμποκιάς αυξάνεται σταδιακά. Στην διάρκεια της περίοδου αυτής, το άμυλο αυξάνεται, η περιεκτικότητα σε αζωτούχες ενώσεις (πρωτεΐνες) παραμένει σχεδόν σταθερή ενώ η περιεκτικότητα σε ινώδεις ουσίες (κυτταρίνη, ημικυτταρίνη κ.α.) μειώνεται.
Kατά την περίοδο συγκομιδής είναι εξαιρετικά σημαντικό τα βασικά αυτά συστατικά του ενσιρώματος να βρίσκονται σε σωστή αναλογία και ισορροπία! Έτσι επιτυγχάνεται καλής ποιότητας και υψηλού δυναμικού ενσίρωμα ενώ η προσλαμβανόμενη ενέργεια από τα ζώα ανέρχεται στα επιθυμητά επίπεδα. H ισορροπημένη σχέση όλων των παραπάνω αποτελεί χαρακτηριστικό του υβριδίου αλλά και της εποχής συγκομιδής για ενσίρωμα (ΞΗΡΑ OΥΣΙΑ 30-35%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου