Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Καλή χρονιά αναμένεται η φετινή για το καλαμπόκι με τιμές, αποδόσεις και ποιότητα σε υψηλά επίπεδα. viotolm


Για μια καλή χρονιά στο καλαμπόκι κάνουν λόγο στον ΑγροΤύπο εκπρόσωποι των ΕΑΣ από τις σημαντικότερες αραβοσιτοπαραγωγικές περιοχές. Ωστόσο, αυτό που επισημαίνουν όλοι, είναι τα προβλήματα που ενδεχομένως θα «φέρουν» στους κτηνοτρόφους οι υψηλές τιμές αν δεν επιτευχθούν υψηλότερες τιμές στο γάλα. Την περίοδο αυτή, ο αλωνισμός βρίσκεται ακόμα στο ξεκίνημά του όμως σύμφωνα με όσα μας υπογραμμίζουν οι εκπρόσωποι των ΕΑΣ, οι στρεμματικές αποδώσεις αναμένονται αυξημένες ενώ αυξημένη είναι και η καλλιέργεια σε ένα μικρό ποσοστό της τάξεως του 10% στις περισσότερες περιοχές τις χώρας. Όσον αφορά την παγκόσμια παραγωγή αναμένεται αυξημένη κατά 9%, ωστόσο παρατηρείται αυξημένη ζήτηση στη διεθνή αγορά, με αποτέλεσμα οι τιμές να βρίσκονται στα 266-267 ευρώ ο τόνος. Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Δημητριακών της IGC, τον τελευταίο μήνα η κατανάλωση σιταριού αυξήθηκε παγκοσμίως κατά 6 εκατ. τόνους, αύξηση που αποδίδεται στην κτηνοτροφία.
Η παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού αναμένεται να φτάσει στα επίπεδα ρεκόρ των 859 εκατ. τόνων, ωστόσο η κατανάλωση θα είναι ακόμα υψηλότερη φτάνοντας τους 863 εκατ. τόνους.

Σέρρες

Για την φετινή κατάσταση στην χώρα μας, ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Βισαλτίας, Σερρών, κ. Παύλο Αραμπατζή. «Στην δική μας περιοχή η καλλιέργεια είναι αυξημένη περίπου στο 10% σε σχέση με πέρσι με τα στρέμματα να ανέρχονται περίπου στα 48.000 στρέμματα. Ποιοτικά το προϊόν είναι πραγματικά τέλειο και οι αποδώσεις αναμένονται ιδιαίτερα καλές. Μακάρι να είναι πετυχημένη η χρονιά και για τους κτηνοτρόφους με την λογική να ανέβει η τιμή του γάλακτος», δηλώνει ο κ. Αραμπατζής.
Και προσθέτει: «Στην περιοχή μας εκτός από κάποια χωράφια στα ορεινά, το αλώνισμα δεν έχει ξεκινήσει. Ο κύριος όγκος αναμένεται να ξεκινήσει περίπου στις 20 Σεπτεμβρίου. Οι τιμές από ότι διαφαίνεται θα είναι περίπου στα 20 λεπτά/κιλό, μια τιμή αρκετά ικανοποιητική. Αυτό που θα πρέπει να μην ξεχνάμε είναι ότι η τιμή είναι συνυφασμένη με τους κτηνοτρόφους. Εμείς αυτό που θα θέλαμε είναι να πιέσουν οι κτηνοτρόφοι τις γαλακτοβιομηχανίες ώστε να ανέβει η τιμή του γάλακτος. Πρέπει με απλά λόγια να υπάρχει ισορροπία τιμών».

Τρίκαλα

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του κ. Αχιλλέα Λιούτα, πρόεδρου της ΕΑΣ Τρικάλων στον ΑγροΤύπο: «Στα στρέμματα είχαμε μια αύξηση 10% σε σχέση με την περσινή χρονιά. Συνολικά έχουμε περίπου 80.000 στρέμματα ενώ το 2010 είχαμε 67.000 στρέμματα. Η τιμές επίσης διαφαίνονται καλές και κατά την γνώμη μου θα κυμανθούν πάνω από 20 και κάτω από 25 λεπτά/κιλό. Όσον αφορά τις αποδώσεις αναμένουμε από 1200 έως 1600 κιλά το στρέμμα. Στην περιοχή μας ήδη έχει ξεκινήσει το αλώνισμα δειλά - δειλά (αυτά που δεν ήταν ποτιστικά και για ενσίρωση)».

Καβάλα

Για μια καλή χρονιά έκανε λόγο και ο κ. Κλέαρχος Σαραντίδης, διευθυντής της ΕΑΣ Καβάλας. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Η χρονιά φέτος είναι καλύτερη από πέρσι και σε αποδώσεις και σε στρέμματα. Ειδικότερα όσον αφορά τα στρέμματα στην περιοχή της Χρυσούπολης έχουμε 70.000 στρέμματα φέτος σε σχέση με 50.000 το 2010 ενώ στην άλλη πλευρά (από Καβάλα μέχρι Δράμα) είναι περίπου 50.000. Το αλώνισμα είναι σε πολύ αρχικό στάδιο».
Ολοκληρώνοντας ο κ. Σαραντίδης τονίζει: «Όσον αφορά τις τιμές θα πρέπει να πούμε ότι έχουν σταματήσει οι παλιές τιμές σε πολύ υψηλά επίπεδα. Οι παραγωγοί τώρα ζητούν 25 λεπτά/κιλό αλλά δεν υπάρχουν καταναλωτές αυτή την στιγμή. Που θα κλείσουν τελικά οι τιμές κανείς δεν ξέρει αφού η αγορά είναι απρόβλεπτη. Υπάρχουν πάντως δυσκολίες στους κτηνοτρόφους να αγοράσουν σε αυτές τις υψηλές τιμές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου